Ipadwallpaper
Image default
Education

Welke opleiding heb je nodig om leefstijlcoach te worden?

Welke opleiding heb je nodig om leefstijlcoach te worden?

Als je leefstijlcoach wilt worden, kun je diverse trainingen en opleidingen volgen. Welke voor jou geschikt is, is vooral afhankelijk van waar je je op wilt focussen. Je kunt namelijk diverse specialisaties kiezen als leefstijlcoach. In dit artikel lees je alles wat je wilt weten als je een coach-opleiding overweegt.

Met een leefstijlcoach-opleiding kun je diverse essentiële vaardigheden ontwikkelen. Hieronder vertellen we je meer over de taken die je kunt verwachten, de mogelijke specialisaties voor lifestyle coaches, de belangrijkste skills die je nodig hebt, wat je leert tijdens een leefstijlcoach-opleiding en welke accreditaties er zoal zijn.

De taken van een leefstijlcoach

Een life coach is iemand die professioneel opgeleid is om anderen helpen hun volledige potentieel en bepaalde gewenste resultaten te bereiken. Hij of zij is een ondersteunende vriend en een vertrouwde adviseur in één. Leefstijlcoaches zullen je pushen om je doelen te identificeren en om je verantwoordelijkheid te nemen en je aanmoedigen tijdens je reis om een betere versie van jezelf te worden.

Life coaching werkt meestal in een specifiek, gestructureerd formaat, hoewel een coach uiteindelijk samen met zijn of haar cliënt een actieplan op maat zal maken.

Een leefstijlcoach stelt vragen als: Wat is het dat jou werkelijk drijft? Wat zijn je voornaamste doelen? Vervolgens werkt hij of zij aan het identificeren van belemmeringen en beperkende overtuigingen die de cliënt tot nu toe hebben tegengehouden. Welke negatieve dingen hebben zij zichzelf wijsgemaakt? Hoe hebben deze patronen hen in de weg gestaan? En hoe kunnen zij deze nu achterlaten? Tenslotte zal de coach samen met de cliënt uitdagende, maar haalbare doelen stellen. 

Specialisaties binnen lifestyle coaching

Leefstijlcoaches zijn vaak opgeleid in een specifieke coaching methode, zoals Tony Robbins’ Resultaat Coaching. Of je mensen nu verder wilt helpen op het gebied van gezondheid of welzijn, relaties of carrière of je je misschien wilt toeleggen op de begeleiding van kinderen als kindercoach, je kunt vrijwel overal een training of cursus voor vinden. Doe je onderzoek naar de verschillende methoden en de vereiste trainingsuren, want niet alle coachingsprogramma’s zijn vergelijkbaar. 

De kwaliteiten en skills die je nodig hebt als leefstijlcoach

Er zijn bepaalde kwaliteiten en skills die jou als lifestyle coach niet kunnen ontberen. Hieronder vind je een aantal van de belangrijkste:

 • Vertrouwelijkheid 

Wanneer een cliënt zich openstelt naar jou als leefstijlcoach, is dat omdat hij of zij jou en je oordeel vertrouwt en respecteert. Om ervoor te zorgen dat je hun vertrouwen behoudt, moet je ervoor zorgen dat je volledige vertrouwelijkheid in acht neemt, ongeacht wie jou benadert of wat de situatie is. Dit is essentieel om je business als lifestyle coach geloofwaardig te houden.

 • Objectiviteit

Empathie is een van de belangrijkste vaardigheden die je nodig hebt als leefstijlcoach. Het stelt je in staat om echt te begrijpen wat je cliënt doormaakt en om hem of haar te helpen een manier te vinden om zijn levensdoel te bereiken. Ervoor zorgen dat je de juiste life coaching-vragen stelt, is cruciaal om je te helpen objectief naar hun problemen te kijken.

 • Behulpzaam, maar standvastig zijn

Je cliënten komen naar jou toe, omdat ze de stappen die nodig zijn om hun leven te veranderen niet uit zichzelf kunnen nemen. Maar zelfs nadat ze jou hebben ingehuurd om hen te helpen, kan deze traagheid blijven bestaan. Dit is  de eerste grote wegversperring waarmee je als leefstijlcoach wordt geconfronteerd. Het belangrijkste is om basisregels op te stellen voordat je begint met je sessies. Zorg ervoor dat ze zich vanaf de eerste ontmoeting bewust zijn van de rol die jij in hun leven zult spelen. Cliënten betalen je om hen te helpen de problemen waarmee ze geconfronteerd worden te ontdekken en onder ogen te zien. Deze waarheid kan soms moeilijk te aanvaarden zijn en ongemak veroorzaken. Het belangrijkste om te onthouden is dat dit ongemak slechts van korte duur is en noodzakelijk is om vooruitgang te boeken.

Andere voorbeelden van vaardigheden en kwaliteiten die je nodig hebt, zijn effectief kunnen luisteren, je oordeel thuis kunnen laten en niet alle verantwoordelijkheden op je nemen (uiteindelijk moet je cliënt zelf het werk doen). 

Wat je leert tijdens een leefstijlcoach-opleiding

Via een cursus coaching kun je de relevante kennis en competenties op het gebied van coaching verwerven. Voorbeelden daarvan zijn:

 • Het opstellen van een coaching-overeenkomst;

 • Het tot stand brengen van vertrouwen en intimiteit met de cliënt;

 • Aanwezigheid als coach;

 • Actief luisteren;

 • Krachtig vragen stellen;

 • Direct communiceren;

 • Bewustzijn creëren.


Er zijn tal van opleidingsinstanties waaruit je kunt kiezen, dus het is belangrijk om ze goed te vergelijken. De opleidingen van betere kwaliteit zijn vaak duurder omdat ze meer opleidingsuren omvatten en vaak ook mentoring en supervisie. Ze zijn deze extra investering doorgaans echter zeker waard.

Accreditaties voor leefstijlcoaches

Over het algemeen heb je geen certificering nodig om een praktiserende levenscoach te zijn. Dit hangt echter ook af van voor wie je wilt werken en hoe concurrerend je hoopt te zijn. Aan de andere kant, als je wilt praktiseren onder de titel van ‘coachingspsycholoog’, moet je in het bezit zijn van het overeenkomstige diploma van een academische instelling.

Met de toenemende kennis over de ongereguleerde aard van het beroep van coach zullen veel bedrijven die een contract sluiten met externe coaches bovendien ook om accreditatie vragen.

Er zijn verschillende coachingsorganisaties die de normen voor coachopleidingen bepalen. De bekendste is de International Coaching Federation (ICF; 2021). De Association for Coaching (2021) en de European Mentoring and Coaching Council (2021) zijn twee andere. Samen bieden zij verschillende gidsen en gegevensbanken van erkende opleidingsinstituten. 

Het Approved Coach Specific Training Hours (ACSTH) programma van de ICF categoriseert opleidingen aan de hand van het aantal contacturen van studenten. Als je op zoek bent naar een kwalitatief goede opleidingsaanbieder, verzeker je er dan eerst van dat ze geaccrediteerd zijn door een van deze bestuursorganen.

Afhankelijk van de hoeveelheid training en het aantal uren ervaring, kunnen coaches verschillende niveaus van accreditatie behalen. De niveaus van accreditatie bij de ICF (2021) zijn in oplopende volgorde:

 • Associate Certified Coach (60+ uur training en 100+ uur ervaring)

 • Professional Certified Coach (meer dan 125 uur training en meer dan 500 uur ervaring)

 • Master Certified Coach (200+ uur training en 2,500+ uur ervaring)

Trends in leefstijlcoach-opleidingen

Op Springest zien we de belangstelling voor leefstijlcoach-opleidingen gestaag toenemen. En het aanbod groeit mee. Op dit moment bieden 14 aanbieders 20 verschillende trainingen en cursussen op het gebied van lifestyle coaching. 

Opleidingsinstituten en trainers die hoog gewaardeerd worden door deelnemers volgens de beoordelingen op Springest, zijn onder meer:

 • Stichting Gezondheid Nederland

 • Sonnevelt

 • Academie voor Psychodynamica

Meer actuele cijfers en statistieken over trainingen in lifestyle coaching vind je hieronder:

https://www.springest.nl/sport-vitaliteit/leefstijlcoach