Ipadwallpaper
Image default
Offers

Corona regels voor grafmonumenten en uitvaarten

Uitvaarten in Corona tijden

U weet inmiddels wel dat onze wereld op zijn kop staat door de coronacrisis. We mogen geen handen meer schudden, moeten minimaal 1,5 meter afstand houden en zoveel mogelijk binnen blijven. Bovendien niet meer dan 3 mensen op bezoek ontvangen. Iedereen en alle bedrijven hebben er last van; de een wat meer dan de ander.

 

Grafmonumenten en grafkunst

Ook ik als grafkunstenaar heb de nodige maatregelen moeten nemen waardoor ik geïnteresseerden veilig en volgens de Corona richtlijnen kan ontvangen. Naast het naleven hiervan biedt een plexiglas scherm boven de bespreektafel extra bescherming. Het ontwerpen van grafmonumenten en grafkunst kunnen dus doorgaan, zij het iets aangepast. Maar hoe is dat bij uitvaarten? Welke regels en richtlijnen zijn er voor hen? En is een mooie uitvaart nu nog wel mogelijk?

 

Uitvaarten

De situatie rondom uitvaarten is wel drastisch gewijzigd. Uitvaartverzorgers moeten speciale regels en richtlijnen voor de uitvaartbranche in acht nemen? De vraag is of het nu nog wel mogelijk is om nog een mooie bijzondere uitvaart te organiseren?

Langdurige tradities beklijven en zijn lastig om vanaf te wijken. En begraven en cremeren behoort tot de meest belangrijke tradities waar ieder van ons in het leven mee te maken krijgt.  Je wil voor je geliefde dierbare een gepast en sfeervol afscheid.

Aangepaste richtlijnen voor uitvaarten

Vanaf 23 maart zijn bijeenkomsten met meer dan drie personen niet meer toegestaan. Het is een belangrijke richtlijn om het coronavirus te bestrijden.  Een uitvaart met 3 personen zou echter zo onmenselijk zijn dat er voor de uitvaartbranche een uitzondering geldt.  Het is nu ook weer niet zo dat een onbeperkt aantal mensen een uitvaart mag bijwonen.

 

Maximaal 30

Maar ondanks dat moeten begrafenissen of crematies behóórlijk worden aangepast. Vanwege Corona mogen er nu nog maar maximaal dertig mensen op een begrafenis of crematie komen. Maar het is letterlijk een afstandelijke bedoening geworden: 1,5 meter afstand houden en geen handen schudden. Ook is het vertrouwde kopje koffie met cake geschrapt.

Het leidt ook tot rare situaties: mensen komen met zijn vieren in één auto, en vervolgens moet de uitvaartverzorger hen manen toch vooral 1,5 meter afstand van elkaar te houden…

 

Buiten maar wachten

Vanwege de gevaren van Corona probeert een uitvaartverzorger de uitvaart nu vooral via de telefoon te organiseren en af te spreken. Ook wanneer het lichaam van de dode thuis opgehaald wordt mogen er maximaal 3 mensen aanwezig zijn. En zij moeten een afstand van minimaal 1,5 meter bewaren. In de praktijk zal de uitvaartverzorger iedereen verzoeken naar buiten te gaan eer hij de woning kan betreden.  Zij worden meestal verzocht om buiten of in hun auto te wachten tot het lichaam naar het uitvaartcentrum is gebracht.

 

Gemis en troost

Die belangrijke kleine intieme gebaren van troost als een hand op iemands schouder, het elkaar eventjes vasthouden om het verdriet wat te verzachten mag helaas momenteel niet. Het voelt tegennatuurlijk en het is soms hartverscheurend om iemand die vol verdriet is niet fysiek even te kunnen troosten; geen warmte te kunnen bieden; op afstand te moeten houden. Eigenlijk is het niet te doen.

 

Teleurstelling

Het is voor veel nabestaanden bijzonder teleurstellend hoe het nu gaat: zo totaal anders als gewend en verwacht. Ook voor de uitvaartverzorgers zelf is het een omgekeerde wereld die niet went.

Het voelt vreemd om families en nabestaanden weg te moeten laten gaan zonder het troostende kopje koffie of thee. Gastvrijheid en persoonlijk bijstaan van nabestaanden kan nu gewoon niet. Telefonisch verdriet delen is toch heel anders dan persoonlijk contact.

 

Op een afstand meekijken

Slecht 30 mensen die de uitvaart mogen bijwonen zijn vaak de naaste familie. Voor de overige nabestaanden en familieleden is nu in de praktijk geen plaats. Ondanks alle begrip voor de coronamaatregelen is dat heel pijnlijk en teleurstellend. Waar moet je met je verdriet en rouw heen op zo’n moment?

Natuurlijk zijn er Skype en Zoom die het mogelijk maken om mensen van een afstand mee te laten kijken. Ook via video’s op Youtube kunnen nabestaanden de uitvaart bekijken. Meestal bieden uitvaartcentra dit gratis aan.

Persoonlijke uitvaart

Terwijl de mogelijkheden in deze tijd beperkt zijn, moet het een ervaren uitvaartverzorger lukken om samen met de familie een persoonlijke uitvaart te organiseren. Dat vereist een creatieve en vindingrijke geest die binnen de beperkingen toch nog mogelijkheden ziet en daarmee iets moois weet te organiseren.

 

Opnieuw?

De meeste uitvaartorganisaties bieden ook aan om na de corona tijd de uitvaart nog een dunnetjes over te doen. Maar een herdenking achteraf voelt toch anders. Bovendien weet niemand weet op dit moment nog wanneer dat mogelijk zal zijn.

Drive thru

Kortom als u tot de binnenste kring van de nabestaanden hoort kunt u nog steeds de uitvaart bijwonen. U moet dan wel 1,5 meter afstand houden en geen handen schudden. Een nieuwe manier om meer mensen in staat te stellen afscheid te nemen is een drive-thru afscheid. Nabestaanden rijden langzaam langs de kiste en nemen vanuit hun autostoel afscheid. Een ongebruikelijke manier van afscheid nemen, maar het zijn ook ongebruikelijke tijden.

Jeroen Stok

Dit artikel werd geschreven door Jeroen Stok, kunstenaar van sculpturen van RVS die ook persoonlijke grafkunstmonumenten in opdracht maakt. 

 

Memorabel Afscheidsmonumenten – Jeroen Stok

Moezelstraat 72

8226LB Lelystad

06-49 351 338

 

contact met grafkunstenaar
https://www.memorabel.nl/