Ipadwallpaper
Image default
Health

Persoonlijkheidsstoornissen en Volwassene Overlevenden van Kindermisbruik

Er is een probleem met het begrip “persoonlijkheidsstoornis” – gebruikt om iedereen met een persoonlijkheidsstoornis bij elkaar te gooien op basis van dezelfde symptomen, alsof ze allemaal hetzelfde zijn – allemaal kwaadaardig, gevaarlijk en onbehandelbaar. Maar dat zijn ze niet.

Narcisten zijn verschrikkelijke ouders omdat ze geen empathie bezitten. En dan is er zelfs een spectrum. Ons cultuur koestert “narcisme” in de algemene, functionele bevolking, op de manier die in meeste Amerikanen wordt gevonden. De meeste mensen denken eerst aan zichzelf voordat ze aan anderen denken, en de meeste mensen willen en verwachten geld, roem en bezit. Maar ze hebben nog niet het punt bereikt waar ze anderen actief pijn doen om geld, roem en bezittingen te krijgen. Aan het einde van het spectrum is de sociopaat, de slechterik van vele Tv-programma’s. Overlevenden van kindermisbruik zijn vaak door ouders opvoed die kwaadaardige narcisten of sociopaten zijn.

Mensen met de diagnose borderline persoonlijkheidsstoornis en histrionische persoonlijkheidsstoornis zijn extreem dramatisch en emotioneel, maar zijn in staat om empathie te hebben. Ze kunnen vaak teveel gevangen zitten in hun eigen problemen om de empathie te tonen, maar ze zullen niet tegen anderen liegen of ze manipuleren uit pure kwaadaardigheid of zelfzuchtige hebberigheid zoals bij een narcistische of sociopatische persoonlijkheidsstoornis.

De meeste mensen die opgevoed zijn met misbruik ontwikkelen tot op een bepaalde hoogte borderline gedrag en neigingen. Met hulp en hard werken kunnen ze hier mee omgaan. Ze willen en zijn in staat tot relaties, maar alleen wanneer ze de hulp gevonden hebben die ze zoeken. Dit is de intentie van de meeste borderline gedrag… hulp vinden.. iemand vinden die bezorgd is en zal luisteren.

Het kost een hoop introspectie, en ik bedoel doorlopend, elke dag – om dit gedrag in jezelf te zien en het te stoppen voordat ze een andere relatie beïnvloeden, of een ander dag in het leven dat met elk seizoen korter en korter wordt. Maar borderliners kunnen veranderen. Kwaadaardige narcisten en sociopaten zijn zeker niet in staat tot verandering, en de goede oude narcisten zijn meestal niet gemotiveerd om het te doen.

Volwassene overlevenden van kindermisbruik kunnen vaak met borderline persoonlijkheidsstoornis gediagnosticeerd worden. Het gedrag was bedoeld om zichzelf te beschermen, niet om anderen pijn te doen. En in tegenstelling tot mensen op het spectrum van Narcistische-Sociopatische stoornissen, willen ze, en zullen ze voordeel halen uit de zorg en begrip van anderen. Vele mensen met persoonlijkheidsstoornissen zouden het beledigend vinden om samen gegooid te worden met kwaadaardige narcisten en sociopaten.

Persoonlijk advies van psycholoog in Gouda

https://www.depsycholoog.nl/Gouda/