Ipadwallpaper
Image default
Architecture

Zo kom jij van je slaapproblemen af

Velen van ons hebben af en toe slaapproblemen. Meestal is dat het gevolg van stress, reizen, ziekte of andere tijdelijke onderbrekingen van jouw normale routine. Als je echter regelmatig moeite hebt om ‘s nachts in slaap te komen, uitgeput wakker wordt of zich overdag slaperig voelt, lijdt je misschien aan een slaapstoornis.

Inzicht in slaapproblemen

We hebben allemaal wel eens avonden dat we moeilijk in slaap vallen of ‘s nachts wakker worden. Hoe we slapen en hoeveel slaap we nodig hebben is voor iedereen verschillend en verandert naarmate we ouder worden.

Slaapproblemen lossen zich meestal binnen ongeveer een maand op. Maar langere periodes van slecht slapen kunnen ons leven gaan beïnvloeden. Het kan extreme vermoeidheid veroorzaken en gewoonlijk uitvoerbare taken moeilijker maken.

Als je regelmatig slaapproblemen hebt, kun je last hebben van slapeloosheid. Slapeloosheid kan maanden of zelfs jaren duren, maar verbetert meestal als jij jouw slaapgewoonten verandert.

Tekenen van slaapproblemen

Je kunt in de avond moeilijk in slaap vallen, waardoor je in de avond lang wakker ligt. En ook nog wakker ligt. Je wordt vroeg wakker en het lukt je daarna niet meer om in slaap te vallen. Met als gevolg dat je door de dag heen een slecht humeur hebt en je neerslachtig voelt. Je hebt moeite je te concentreren en raakt sneller geïrriteerd dan gewoonlijk. Wanneer je in de ochtend wakker wordt, voel jij je vaak genoeg nog moe en heb je het gevoel dat je niet goed geslapen hebt. 

 

Langdurige slaapproblemen kunnen ertoe leiden dat je

 

  • Het gevoel hebt dat je relaties eronder lijden

  • Moeite hebt om een sociaal leven te leiden

  • Het moeilijk hebben om dagelijkse taken uit te voeren

  • Meer honger hebt en meer eet

  • Zich overdag moe voelen

Mogelijke oorzaken van slaapproblemen

Er zijn veel redenen waarom je niet goed zou kunnen slapen. Sommige mensen zijn van nature lichte slapers of doen er langer over om in te slapen, terwijl bepaalde levensomstandigheden het waarschijnlijker maken dat uw slaap wordt onderbroken, zoals stressvolle gebeurtenissen of het krijgen van een nieuwe baby.

Er zijn veel dingen die onze geestelijke gezondheid kunnen beïnvloeden, zoals onze opvoeding, jeugdomgeving, dingen die ons overkomen en zelfs ons temperament.

 

Slaaptips

Houd een regelmatige slaap-waakcyclus aan. Probeer elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en wakker te worden. Vermijd cafeïne, alcohol en nicotine in de vier tot zes uur voor het slapengaan. Doe geen oefeningen twee uur voor het slapengaan. Lichaamsbeweging vijf of zes uur voor het slapen gaan kan jou helpen om beter te slapen. Eet geen grote maaltijden binnen twee uur voor het slapengaan. Doe geen dutjes na 15.00 uur. Slaap in een donkere, rustige kamer met een aangename temperatuur. Als je niet binnen 20 minuten in slaap kunt vallen, doe dan ergens anders een rustige activiteit en kom terug in bed als u slaperig bent.

Ontspan je in de 30 minuten voor het slapengaan met een ontspannend ritueel voor het slapengaan, zoals een warm bad, zachte muziek of lezen.

Als het consequent toepassen van deze tips niet werkt, ga dan naar jouw gezondheidsprofessional en bespreek uw slaapproblemen. Het is belangrijk om er zeker van te zijn dat de slaapproblemen niet worden veroorzaakt door een ernstige lichamelijke ziekte. Je moet ook de medicijnen die je gebruikt controleren om er zeker van te zijn dat ze niet de oorzaak zijn van jouw slaapproblemen. Ten slotte zijn er medicijnen die jou kunnen helpen slapen en die veilig zijn als ze door een arts worden voorgeschreven en volgens de voorschriften worden ingenomen.

 

https://lc.nl/commerciele_content/Beter-slapen-Met-deze-7-tips-val-je-snel-in-slaap-28178072.html