Ipadwallpaper
Image default
Offers

Een foto zegt meer dan duizend woorden

 

Wat nu een goede foto is kunnen we niet in drieduizend woorden omschrijven. Zet een aantal fotografen en vormgevers in een ruimte, geef ze wat foto’s om te bespreken en ze zijn uren zoet! Een beeld moet aan een aantal minimale eisen voldoen. Goed belicht, juiste kleurbalans, scherpte en onscherpte en compositorisch interessant in beeld gebracht. De échte kwaliteit van de foto wordt echter bepaald door de inhoud van het beeld.

Een foto is communicatie

Daar waar de fotografie wordt ingezet voor een commercieel of redactioneel doel bepaalt de zeggingskracht van de foto de kwaliteit van die foto. Een technisch goede foto kan in de verkeerde context de plank finaal misslaan. Een foto moet dus naadloos aansluiten bij de communicatiedoelstelling van de uiting, of een redactioneel artikel visueel kunnen ondersteunen Dan gaan tekst, beeld en vormgeving elkaar ondersteunen en wordt het doel bereikt. Een reclamebureau kan daarin ondersteuning bieden door de communicatiedoelstelling helder te krijgen en de opdrachtgever te begeleiden in de gedachtevorming.

Reclamefotografie

In de reclamefotografie worden er van tevoren een aantal mogelijke concepten besproken die een oplossing kunnen bieden voor de communicatiedoelstelling van de opdrachtgever. Door middel van een moodboard wordt er een idee weergegeven van de sfeer die de beelden moeten hebben. Vervolgens worden passende locaties, modellen, stylisten en rekwisieten gezocht om het geheel compleet te maken. Voorafgaande aan een fotoshoot is dan al in grote lijnen duidelijk welk resultaat er aan het eind bereikt moet zijn. Natuurlijk is er ruimte voor enige flexibiliteit op de dag zelf en wordt er een pro-actieve inbreng van het gehele team verwacht. Gezamenlijk wordt zo gewerkt aan het perfecte resultaat.

Redactionele fotografie

In de redactionele fotografie gaan artikel en beeld vaak gelijk op. De schrijver of journalist gaat samen met de fotograaf op pad. Het kan ook zijn dat fotograaf Zwolle eerst het artikel leest en later het passende beeld maakt. Dit hangt sterk af van het onderwerp. Is het een persoon, een omgeving, of misschien een persoon in een omgeving? Een product, mode, interieur? Het komt nogal eens voor dat het ultieme idee voor het beeldmateriaal pas naar boven komt tijdens een interview en de (hoofd)foto op een andere locatie en tijdstip gemaakt moet worden.

Een beeld met woorden zegt dus meer!

Het mag dan een veel gebruikt gezegde zijn, een goede foto zegt meer als deze gecombineerd wordt met passende tekst en past in de vormgeving. De fotograaf houdt dan ook rekening met de plaatsing van logo’s, titels, inzetjes enzovoorts.

 

 

https://www.studiovhf.com/bedrijfsfotografie